Návod - jak vyrobit vánoční řetěz z pomerančové nebo citronové kůry

Vánoce už pomalu klepou na dveře, výrobu adventních kalendářů a věnců už máme všichni za sebou a tak je čas na další vánoční tvoření. V našem prvním návodu vás naučíme, jak si vyrobit krásný a voňavý vánoční řetěz z pomerančové nebo citronové kůry. Takovým řetězem můžete zkrášlit například váš vánoční stromeček. Přidáte-li naše háčkované hvězdičky a pár kouliček, vykouzlíte si starodávnou vánoční atmosféru i u vás doma.

Zabavíte děti a zužitkujete odpad

Výroba tohoto řetězu je nenáročná, můžete zapojit také děti a zabavit je během deštivého a blátivého dne. Navíc, abyste si tuto krásnou ozdobu vyrobili, budete potřebovat opravdu hóóódně pomerančů, takže do dětí dostanete také spoustu vitamínů.

Další výhodou je, že na to spotřebujete jen „odpad“ z pomerančů nebo citronů. Stačí si jen schovávat každou slupku, například když si vymačkáte citron do čaje.

   

Jdeme na to!

Tak si dejte vařit vodu na čaj či kávu, sežeňte děti (nebo je naopak uložte do postele, pokud si chcete užít chvilku klidného tvoření u televize) a pustíme se do toho.

Co budeme potřebovat?

  • Kůru z pomerančů a citronů (může být i z mandarinek),
  • jehlu a pevnější nit nebo například bavlnku,
  • kuchyňské prkénko a nůž,
  • vykrajovátko na cukroví (např. hvězdičku),
  • vařečku, nebo něco čím si pomůžeme vykrajovat tvary z kůry (rukou to jde chvíli, pak už to bolí).

KROK 1.

Rozmyslíme si, jak by měl náš řetěz vypadat. Můžeme dělat řetěz ze spirálek (šneků), nebo vykrajovat různé tvary jako jsou hvězdičky, zvonečky apod. Také můžete kombinovat a poskládat řetěz z různých tvarů a spirálek.

Z citronové a pomerančové kůry odstraníme zbytky dužiny a pomocí nože nebo vykrajovátka kůru nakrájíme. Pokud se chystáme dělat „šnečí“ řetěz, krájíme kůru na proužky. Na tento typ se hodí kůra co nejtenčí, třeba z mandarinek, aby se při stočení do spirálky nelámala.

Jestliže jsme se rozhodli pro tvary, vykrajujeme je pomocí vykrajovátka. Na to je zase vhodnější tlustější kůra, aby se dala dobře prošít jehlou. Při vykrajování si můžeme pomoci například vařečkou, protože kůra je poměrně tvrdá a tvary nejdou vytlačit tak snadno, jako do těsta na cukroví.

   

  

KROK 2.

Když máme nakrájeno, navlékneme si nit nebo bavlnku do jehly a na konci uděláme uzel. Potom už stačí jen navlékat a navlékat. Každý proužek stočíme do spirálky, kterou potom celou propíchneme napříč. Hvězdičky či zvonečky propíchneme ze strany. Při navlékání dáváme pozor, abychom nití kůru neprořízli.

 

       

KROK 3.

Nyní už jen stačí konec šňůrky zavázat, dát hotový řetěz na nebo k topení a počkat, až se kůra usuší. Pokud je topení studené, raději ho alespoň na chvíli zapněte, protože když se kůra suší moc dlouho, může až zčernat. K usušení řetězu můžete použít také sušičku na ovoce.

Pokud nemáte najednou dost kůry na výrobu celého řetězu, můžete ho dělat postupně. Stačí dát sušit jen část a až další den sníte další pomeranč, můžete pokračovat.

 

 

A vánoční řetěz je hotov. Cítíte, jak krásně voní?

Co si se svým výtvorem ozdobíte vy? Pochlubte se na facebooku nebo instagramu fotkou s hashtagem #tvorimsknitkou nebo se inspirujte od ostatních.

Těšíme se na vaše výsledky!

 

 

A pokud se vám řetěz nepodařil, nemáte na výrobu v předvánočním shonu čas, nebo se vám do toho jednoduše nechce, z našich pomerančových a citronových šneků, hvězdiček či zvonečků si určitě vyberete ten pravý.

  

  

 

Šťastné a veselé Vánoce přeje

                Adélka a Mirka